zielsoorzaken van ziekten kristel van damme

Zielsoorzaken van ziekten: de psychologische oorsprong van ziekten

Ziekten gaan dieper dan slechts fysieke symptomen; hun oorsprong kan worden gevonden in verschillende gebieden. Psychologische en emotionele factoren spelen een aanzienlijke rol bij het ontstaan van ziekten. De verbinding tussen lichaam en geest is onmiskenbaar. Het is niet langer nodig om te bewijzen dat psychologische stress en trauma bijdragen aan de ontwikkeling van ziekten. Negatieve stress en trauma verzwakken ons immuunsysteem en verhogen daarmee het risico op infecties en ontstekingen.

Ziekte als Signaal

Het samenspel tussen geest en lichaam is fascinerend; de geest stuurt het lichaam aan, het is een geval van “mind over matter.” Ziekte komt niet toevallig voor; ze draagt zowel biologisch als spiritueel zin en betekenis in zich. Onze lichamen geven signalen, die ik gebruik in mijn holistische begeleiding om te begrijpen dat er iets niet in orde is. Het verwerken van stress, angst en trauma draagt bij aan het genezingsproces.

Ziekte fungeert als een taal die ons bewust wil maken van onopgeloste zaken. Het is een onlosmakelijk aspect van onze spirituele ontwikkeling en draagt bij aan onze groei. Het lichaam communiceert via symptomen, die sterker worden als we er geen aandacht aan schenken. Deze symptomen wijzen op onopgeloste emotionele conflicten, vaak buiten ons bewustzijn, of op het niet volgen van onze eigen zielenbestemming.

Bewust omgaan met stress, angst en trauma stelt ons in staat emoties los te laten en ons weer op het juiste pad te brengen, levend vanuit ons hart.

Ziektebestrijding gaat verder dan het onderzoeken van lichamelijke symptomen.

Vaak ligt de focus op symptoombestrijding. Bijvoorbeeld, bij huidklachten onderzoekt men de huid, schrijft een zalf voor, en de symptomen verdwijnen. Dit is echter slechts een oppervlakkige benadering. Het lichaam is een spiegel van wat er van binnen gebeurt. Het wil ons laten weten dat er iets mis is.

Een probleem kan te maken hebben met verschillende domeinen en patronen, zoals denkpatronen, beweegpatronen, sociaal-verbindpatronen, eetpatronen, slaappatronen, het niet volgen van onze eigen roeping, enzovoort.

Het lichaam reageert op onbegrip door een groter signaal te geven, bijvoorbeeld astma (waarbij de longen worden aangedaan). De klassieke geneeskunde biedt vaak snelle oplossingen zoals inhalaties, maar het gaat voorbij aan de onderliggende problemen. Het lichaam voelt zich niet begrepen en blijft signalen uitzenden. Na verloop van tijd kunnen deze symptomen verergeren, wat leidt tot chronische aandoeningen.

Om de oorsprong van ziekte te begrijpen, is het cruciaal om de levenslijn van een persoon in kaart te brengen. Als je alle klachten in een film zou verwerken en het levensverhaal van een persoon in beeld zou brengen, krijg je inzicht in hoe elke klacht is ontstaan.

Hoe kun je nog de oorsprong van ziekte ontdekken?

Er zijn diverse benaderingen en hulpmiddelen om de verbanden te leggen tussen symptomen en de onderliggende oorzaken van ziekte. Een van de bronnen die ik regelmatig raadpleeg, naast het verhaal van de cliënt, is Christiane Beerlandt’s werk “De Sleutel tot Zelfbevrijding.” Deze encyclopedie van psychosomatiek biedt diepgaande inzichten in hoe ziekte vanuit een psychologisch perspectief ontstaat. Ze verkent de psychologische oorsprong en reikt inzichten aan voor meer dan 1300 verschillende aandoeningen. Hoewel we niet altijd van ‘oplossing’ kunnen spreken, draagt haar werk zeker bij aan bewustwording. Van daaruit zet ik de behandeling voort met behulp van EFT (Emotional Freedom Techniques).

De mind, zowel het bewuste als het onbewuste, beïnvloedt het lichaam, niet andersom. Bewustwording is de eerste stap, gevolgd door het aanbrengen van veranderingen in processen en patronen. Dit is vaak een groeiproces, waarbij EFT kan helpen, omdat het direct op het emotionele brein werkt, dat vier keer zoveel verbindingen heeft als ons rationele brein.

Dr. Hamer’s biologische natuurwetten – Zielsoorzaken van ziekte.

Het werk van Dr. Hamer wordt uitgebreid beschreven in het boek “Zielsoorzaken van Ziekte” (vertaald door Björn Eybl). Deze naslagwerk biedt inzicht in de meest voorkomende ziektebeelden vanuit het perspectief van Dr. Hamer’s vijf biologische natuurwetten, wat vaak helpt bij het begrijpen van een ziekte. Elke ziekte is verbonden met een specifiek thema in het leven van een persoon. Dr. Hamer beschouwt ziekte als een “Zinvol Biologisch Speciaal-programma,” geactiveerd door onverwachte, stressvolle gebeurtenissen.

Een Zinvol Biologisch Speciaal-programma bestaat uit twee fasen. Ziekten verlopen in twee fasen, mits het onderliggende conflict wordt opgelost. Als conflicten niet worden opgelost, blijven ze voortbestaan en ontstaan chronische aandoeningen.

Trauma is niet altijd een kwestie van een ‘grote T’

Trauma kan zich manifesteren als een zogenaamde “kleine t.” Deze gebeurtenissen zijn vaak emotioneel belastend vanwege hun subjectieve betekenis. Ze richten zich op thema’s zoals zelfwaarde, zelfontwikkeling en ons wereldbeeld. Voorbeelden van kleine t-trauma’s zijn racisme, parentificatie, gevoelens van niet gezien of gehoord worden, of body-shaming op jonge leeftijd.

Aan de andere kant zijn er “grote T-trauma’s,” die te maken hebben met catastrofale stressoren die buiten het bereik van normale menselijke ervaring vallen. Voorbeelden van grote T-trauma’s zijn natuurrampen, verkrachting, ernstige ongevallen en woningbranden.

Het is essentieel te begrijpen dat er geen objectieve meetmethode bestaat voor trauma. Trauma is persoonlijk en afhankelijk van hoe een individu een gebeurtenis ervaart en verwerkt.

Emoties verlangen erkenning

Zolang we emoties onderdrukken, vermijden of negeren, communiceren ze via het lichaam. Pas wanneer we ze accepteren, kan genezing en verandering optreden. Symptomen verdwijnen omdat ze niet langer dienen als een taal om aandacht te vragen. Bij chronische ziekten spelen vaak meerdere onopgeloste conflicten, trauma’s of chronische stress een rol. In mijn sessies richt ik me niet alleen op lichamelijke symptomen, maar juist op de onderliggende emotionele conflicten. We onderzoeken ook de negatieve overtuigingen die deze conflicten in stand houden en werken samen aan bevordering van genezing en welzijn. Dit proces vergt tijd, gezien de veelvoud aan gebeurtenissen die ten grondslag liggen aan de oorsprong van de ziekte.

Kristel Van Damme contact

Hallo, ik ben Kristel Van Damme en door mijn jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen kan ik een veilige omgeving en vertrouwen bieden om een optimaal resultaat te bereiken, stap voor stap.

Ik ben al meer dan 11 jaar zelfstandig coach en werk met verschillende mind-body technieken. In de bedrijfswereld heb ik een uitgebreide kennis van HR en ik heb 20 jaar ervaring in verschillende administratieve en commerciële functies. Dit geeft me de kans om me in te leven in het werkveld voor loopbaantrajecten. Het begeleiden van mensen naar herstel en balans is mijn levensdoel en passie. Ik wil je helpen je beter te voelen en beter te presteren op het werk en in je privéleven.

Heb je nog vragen of bedenkingen bij dit artikel?  Laat gerust van je horen.  Blijf je graag up-to-date met het aankomende blogs? Meld je dan aan voor m’n nieuwsbrief hieronder.