EFT voor kankerpatiënten

EFT: Effectieve Methode voor Verbetering van Geheugen en Concentratie na Kanker

EFT (emotional freedom techniques) en kanker

In de wereld van kankerbehandelingen en nazorg staat een opvallende ontwikkeling centraal: het gebruik van emotional freedom techniques (EFT) als zelfhulptechniek voor patiënten die kampen met geheugen- en concentratiestoornissen na hun therapie. Een recent onderzoek, uitgevoerd door een team rond medisch oncoloog prof. dr. Philip Debruyne van AZ Groeninge, toont veelbelovende resultaten. Laten we dieper ingaan op dit fascinerende onderzoek en de impact ervan op de psychosociale nazorg voor kankerpatiënten.

Achtergrond van het onderzoek met EFT en kanker.

Na een intensieve kankerbehandeling ervaren veel mensen geheugen- en concentratieproblemen, wat vaak leidt tot stress. Het onderzoek, geleid door prof. dr. Philip Debruyne, richtte zich op de vraag of emotional freedom techniques, met name EFT, een positieve invloed kunnen hebben op deze psychologische en cognitieve uitdagingen. Lees blog van Kom op tegen Kanker van dr. Philip Debruyne.

Wat is EFT en hoe werkt het?

EFT, oftewel Emotional freedom techniques, is een zelfhulptechniek met bewezen effectiviteit bij de behandeling van angst en depressie. De techniek omvat het benoemen van klachten terwijl men gelijktijdig acupressuur toepast op specifieke punten op het hoofd, gezicht, sleutelbeen en onder de arm. Deze combinatie koppelt negatieve gevoelens aan zelfacceptatie en ontspanning, waardoor een vorm van geconditioneerde respons ontstaat. Regelmatige toepassing van EFT creëert tolerantie tegen prikkels die negatieve emoties veroorzaken.

Belangrijke resultaten en impact op kanker.

Het onderzoek, mogelijk gemaakt door steun van Kom op tegen Kanker, werd uitgevoerd bij meer dan honderd patiënten in verschillende ziekenhuizen. De resultaten tonen aan dat EFT een veilige en doeltreffende manier is om het geheugen te verbeteren bij patiënten met geheugen- en concentratiestoornissen na kankerbehandeling. Bovendien neemt het weinig tijd in beslag en is het overal toepasbaar.

Dankzij de financiering van Kom op tegen Kanker kon het onderzoeksteam niet alleen hun studie uitvoeren maar ook een publicatie in EClinicalMedicine, een publicatie van The Lancet, realiseren. Het succes van het onderzoek opent de deur naar verdere studies, waaronder de invloed van EFT op angst om te hervallen en implementatieprojecten voor een bredere inzet van deze techniek in de ondersteunende kankerzorg.

Mijn ervaringen in de praktijk met kankerpatiënten.

In mijn praktijk, gevestigd in Kruisem, heb ik opmerkelijke resultaten mogen ervaren bij kankerpatiënten die kampen met geheugen- en concentratiestoornissen. Echter, de impact van EFT strekt zich verder uit dan alleen het verlichten van fysieke symptomen. Ik wil graag mijn ervaring delen met degenen die worstelen met de emotionele aspecten van hun reis door kanker.  EFT kan dienen als een krachtig instrument voor het omgaan met angst, met name de angst om terug te vallen, de vrees voor controleafspraken en de terughoudendheid om over hun situatie te praten.

Het Overwinnen van Angst voor terugval.

Een van de meest voorkomende uitdagingen waarmee kankerpatiënten worden geconfronteerd, gaat verder dan louter fysieke ongemakken. De angst voor terugval kan een allesoverheersende emotie worden, waardoor het dagelijks leven wordt beïnvloed. Met EFT heb ik opmerkelijke resultaten gezien bij mensen die worstelden met deze specifieke angst. Door gerichte technieken toe te passen, kunnen patiënten werken aan het verminderen van deze angst en het herwinnen van een gevoel van controle over hun leven.

Controleafspraken en EFT.

Een ander aspect van de behandeling dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de angst die gepaard gaat met regelmatige controleafspraken. Voor sommigen kan de gedachte aan deze afspraken intense emoties oproepen. EFT biedt een holistische benadering om deze angst te benaderen en te verminderen, waardoor patiënten met meer vertrouwen en kalmte hun afspraken tegemoet kunnen zien.

Het Doorbreken van Zwijgzaamheid.

Praten over kanker en de bijbehorende emoties is voor velen een uitdaging. EFT biedt niet alleen verlichting van de emotionele last, maar het leert ook technieken aan waarmee patiënten dagelijks aan hun emotionele welzijn kunnen werken. Het doorbreken van de stilte en het delen van emoties wordt hierdoor gemakkelijker, wat essentieel is voor het opbouwen van een sterk ondersteunend netwerk.

Zelfredzaamheid met EFT.

Een van de meest empowerende aspecten van EFT is dat het patiënten de tools geeft om zelfstandig aan hun emotionele welzijn te werken. Door EFT aan te leren, geef ik mijn cliënten de mogelijkheid om dagelijks te investeren in hun emotionele gezondheid. Dit vergroot niet alleen hun veerkracht, maar creëert ook een duurzaam pad naar emotionele vrijheid.

Conclusie EFT en kanker.

Deze baanbrekende studie biedt niet alleen hoop voor kankerpatiënten met geheugen- en concentratiestoornissen maar markeert ook een belangrijke stap in de richting van een meer holistische benadering van de psychosociale nazorg. Emotional freedom techniques zoals (EFT) kunnen binnenkort een alledaagse en waardevolle toevoeging worden aan de ondersteunende zorg voor mensen die de uitdagingen van een leven na kanker aangaan.

EFT kan ingezet worden voor meerdere klachten van ziektes. Lees mijn andere blog: Zielsoorzaken van ziekten: de psychologische oorsprong van ziekten.

Kristel Van Damme contact

Hallo, ik ben Kristel Van Damme en door mijn jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen kan ik een veilige omgeving en vertrouwen bieden om een optimaal resultaat te bereiken, stap voor stap.

Ik ben al meer dan 11 jaar zelfstandig coach en werk met verschillende mind-body technieken. In de bedrijfswereld heb ik een uitgebreide kennis van HR en ik heb 20 jaar ervaring in verschillende administratieve en commerciële functies. Dit geeft me de kans om me in te leven in het werkveld voor loopbaantrajecten. Het begeleiden van mensen naar herstel en balans is mijn levensdoel en passie. Ik wil je helpen je beter te voelen en beter te presteren op het werk en in je privéleven.

Heb je nog vragen of bedenkingen bij dit artikel?  Laat gerust van je horen.  Blijf je graag up-to-date met het aankomende blogs? Meld je dan aan voor m’n nieuwsbrief hieronder.