paniekaanvallen door stress - kristel van damme

Paniekaanvallen door stress, hoe kom je er vanaf?

Paniekaanvallen door stress zijn zeer beangstigend. Ze komen meestal door te lang, te veel stress. Je kunt je voelen alsof je doodgaat, of je bent zot aan het worden. De duur van een paniekaanval kan heel uiteenlopend zijn. Deze gebeurtenis kan zich ook herhalen na de eerste paniekaanval, wat vaak het geval is. Het is meestal niet mogelijk om er zelf vanaf te komen en er is professionele hulp nodig.

Hoe ontstaat een paniekaanval door stress?

Een paniekaanval wordt veroorzaakt door iets wat je onbewust associeert met een eerdere, traumatische gebeurtenis. Zelfs al gebeurt dit in werkelijkheid niet opnieuw, jouw onderbewustzijn herkent triggers en slaat alarm. Dit kan op alle zintuigen van toepassing zijn: horen, zien, voelen, proeven, ruiken.

Het bedreigende gevaar, stress of trauma, activeert je oersysteem; je verstandsbrein wordt dan uitgeschakeld.  Je lichaam is klaar voor actie.

Dit zorgt ervoor dat je niet meer bewust helder kunt denken en je de controle kwijt bent. Je onderbewuste heeft de macht overgenomen en wil je beschermen tegen de gevaren van het leven. Deze kiest dan voor de beste optie: vechten, vluchten of verstarren (bevriezen)

Bijvoorbeeld, als je een ongeluk hebt gehad, kan je later getriggerd worden door hetzelfde geluid van een piepende band, eenzelfde auto te zien, geluid van een ziekenwagen, iets wat lijkt op toen.

Paniekaanvallen door stress: symptomen

Er zijn veel symptomen die iedereen wel herkent, maar een paniekaanval voelt voor iedereen anders. De volgende symptomen zijn vaak aanwezig:

  • Zwetende handen – koud of warm
  • Trillen van handen of lichaam
  • Hyperventilatie
  • Versnelde hartslag
  • Benauwd gevoel of duizeligheid
  • Controle kwijt
  • Drukkend gevoel op de borst
  • Droge mond
  • Misselijk, braken
  • Licht gevoel in hoofd
  • Flauwvallen
  • Black-out

Oorzaken Paniekaanvallen

De oorzaak is meestal langdurige stress of onverwerkte emoties. De oorzaken kunnen zeer uiteenlopend zijn:

  • Het pesten op het werk.
  • Het te lang buiten je comfortzone werken, het stellen van hoge eisen aan jezelf gedurende een lange periode.
  • Wanneer je je bewust wordt van de hoeveelheid werk, is er geen focus meer.
  • Een drukke menigte mensen (voor mensen met HSP): je wordt overweldigd door de drukte of het lawaai, je krijgt te veel prikkels.
  • Trauma met kleine en grote T: kan heel verschillend zijn.
  • Faalangst: in een stressvolle situatie, bijvoorbeeld bij een presentatie, kan je een black-out hebben en andere symptomen. Meestal ga je dan verstarren van angst.
  • Angst voor een nieuwe paniekaanval kan ervoor zorgen dat er een negatieve spiraal of lus ontstaat.
  • Het idee dat we opnieuw naar die plek moeten gaan, dat het weer zal gebeuren.
  • De fysieke gewaarwordingen in het lichaam, de angst dat de symptomen weer terugkomen.

Paniekaanvallen overdag en ’s nachts

Wanneer je overdag bezig bent, kunnen paniekaanvallen overdag onderdrukt worden. Het werk, de GSM en de hobby’s zorgen voor afleiding. Het is veiliger overdag omdat je dan alles kan zien.

Als je ’s nachts wakker ligt, ga je vaak piekeren. Door de stilte en rust komen alle gedachten en stress uit je lichaam. In de nacht verwerken we ook alle prikkels die overdag zijn binnengekomen. Het donker kan ook nog een extra stress prikkel veroorzaken. Bij kinderen zeker. Het kijken naar tv tot laat in de avond zorgt ook voor meer prikkels en emoties, zoals stress.

Een paniekaanval kan ook ’s nachts optreden. Het is dan echt noodzakelijk om er iets aan te doen. Een goede nachtrust is cruciaal voor het herstel.

Tips om paniekaanvallen te voorkomen

Het is van belang stress te beheersen door middel van gezonde levensstijlkeuzes, zoals regelmatig sporten, voldoende slaap krijgen, gezond eten en ontspanningsoefeningen.

Kort gezegd: de stress af en toe loslaten in plaats van het op te stapelen. Op welke manier kan dit gedaan worden?

  • Stress-signalen herkennen: lichamelijk, mentaal, emotioneel.
  • Luister naar je stress-signalen en doe er iets aan.
  • Voel je je gestrest door je privéleven of door je werk? Wat zijn uw mogelijkheden? Soms is er een oplossing dicht bij of is het nodig om hulp in te schakelen.
  • Tijdens de dag kan je je af en toe ontspannen met powernaps, ademhalingsoefeningen of andere ontspanningsoefeningen.
  • Een goede nachtrust is van cruciaal belang om vermoeidheid te voorkomen.
  • Het sporten om je hoofd leeg te maken en de stress uit je lichaam te bewegen.
  • Zorg ervoor dat je gezond eet en zeker niet te laat, zodat je spijsverteringsstelsel niet actief is tijdens je slaap.

Paniekaanvallen: eerste hulp

Je kunt enkele stappen zelf ondernemen.

  • Het erkennen van de angst
  • Het waarnemen van je lichaam in zijn geheel.
  • Adem rustig in.

De hartcoherentiemethode is een ademhalingstechniek die ik aanleer. Dit zorgt ervoor dat je je parasympatisch zenuwstelsel activeert en je meer ontspant. In plaats van te vechten, vluchten of verlamd te raken, ga je naar je veilige modus.

Je kunt de mind-body techniek, de basis van EFT, aanleren en toepassen bij jezelf als je het voelt opkomen, tijdens of na een paniekaanval.

Heb je medicatie nodig om paniekaanvallen te stoppen?

Medicatie is niet noodzakelijk. Soms gebruik ik extra supplementen, zoals GABA.

Gamma-amino boterzuur, afgekort tot GABA, is een aminozuur. GABA komt van nature voor in ons lichaam als neurotransmitter. Gamma-aminoboterzuur wordt ook wel het ‘rustgevend’ niet-proteïnogeen aminozuur genoemd. Een verlaagd GABA niveau wordt geassocieerd met klachten als angst, spastisch colon, geïrriteerdheid, slapeloosheid, gejaagdheid, verhoogde stressgevoeligheid.

Paniekaanvallen door stress: hoe stoppen?

Eerste hulp is handig als je zelf kan doen, maar je voorkomt daarmee de toekomstige paniekaanvallen niet. Op dat moment zal het de symptomen verminderen, niet de oorzaak. Het is dus belangrijk de oorzaak te achterhalen.

Meestal maak ik gebruik van deze drie mind-body technieken:

1/ hartcoherentie – het verkrijgen van controle

Deze ademhalingsoefeningen helpen je om je stress en emotionele reacties te beheersen en andere belemmerende invloeden in het nu te verminderen.

2/ Emotional Freedom Techniques – lichaamsgericht werken

Emotional freedom techniques is een techniek die zich richt op de diepere lagen van het lichaam. We richten ons op je gedachten, lichamelijke gewaarwordingen in het nu. Dit vermindert de stress en angst onmiddellijk.

3/ Matrix Reimprinting – verander de manier waarop je naar je verleden kijkt en beleeft

We gaan verder zoeken naar de triggers en die behandelen. Matrix Reïmprinting is een techniek die EFT (emotional freedom techniques) met inner child work combineert.

Deze 3 stappen en technieken helpen je om paniekaanvallen te stoppen en te voorkomen. Je oerbrein wordt niet meer geactiveerd. Er is geen gevaar meer, je weet dat dit vroeger was en niet nu. We werken aan de diepere lagen in je onderbewustzijn.

EFT en Matrix Reïmprinting zijn fantastische oplossingen voor paniekaanvallen, angsten, trauma enz.  Je kan ook mijn andere blog lezen ‘ Hoe angsten overwinnen zonder medicatie?’ die gaat over een cliënt die ik een paar jaar geleden behandeld heb voor paniekaanvallen en verschillende angsten.

Kristel Van Damme contact

Hallo, ik ben Kristel Van Damme en door mijn jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen kan ik een veilige omgeving en vertrouwen bieden om een optimaal resultaat te bereiken, stap voor stap.

Ik ben al meer dan 11 jaar zelfstandig coach en werk met verschillende mind-body technieken. In de bedrijfswereld heb ik een uitgebreide kennis van HR en ik heb 20 jaar ervaring in verschillende administratieve en commerciële functies. Dit geeft me de kans om me in te leven in het werkveld voor loopbaantrajecten. Het begeleiden van mensen naar herstel en balans is mijn levensdoel en passie. Ik wil je helpen je beter te voelen en beter te presteren op het werk en in je privéleven.

Heb je nog vragen of bedenkingen bij dit artikel?  Laat gerust van je horen.  Blijf je graag up-to-date met het aankomende blogs? Meld je dan aan voor m’n nieuwsbrief hieronder.