Kan EFT of tapping helpen bij stress of angst? - kristel van damme

Kan EFT of tapping helpen bij stress en angst?

De alternatieve therapie EFT tapping kan je helpen om meer controle te krijgen over jouw geestelijke gezondheid, angst en stress.

Tapping, ook bekend als Emotional Freedom Techniques, of EFT, is een alternatieve therapie die veel belangstelling krijgt als een niet-invasieve manier om stress en angst te helpen beheersen.

Tapping houdt in dat je op verschillende punten van je lichaam tikt terwijl je hardop een zin zegt. Het is gebaseerd op het idee van meridianen uit de Chinese geneeskunde, waarbij wordt geleerd dat het tappen op begin- en eindpunten van deze meridianen, de energie in het lichaam weer in evenwicht kan brengen en negatieve emoties kan helpen beheersen.

“Het staat soms bekend als ‘psychologische acupunctuur’, omdat het stimuleren van acupressuur door tikken wordt gecombineerd met praten”.

EFT helpt bij veel emoties en het verandert je overtuigingen, je denken.

Wat is Emotional Freedom Techniques?

Emotional Freedom Techniques of EFT of Tapping  is ontwikkeld door de Amerikaanse ingenieur Gary Craig, die in de jaren negentig het boek The EFT Manual schreef, vanuit de overtuiging dat alle ongemakken worden veroorzaakt door onbalans van energie in het lichaam.

Het staat soms bekend als “psychologische acupunctuur”, door de combi van praten met het stimuleren van acupressuur. In de praktijk betekent dit dat je met je vingers op verschillende punten op het lichaam tikt die verbonden zijn met begin- en eindpunten van meridianen, terwijl je ook herhaaldelijk hardop een bepaalde zin zegt. Vaak identificeer je een negatieve emotie die je voelt.

Door fysiek te tikken op gemakkelijk te bereiken punten op het lichaam, terwijl je praat over hoe je je voelt, worden signalen gestuurd naar de amygdala in de hersenen, die de vecht-, vlucht- en bevries stressrespons regelt. Dit kan de hersenen vertellen dat je veilig bent en de stressrespons in het lichaam afremmen.

Tapping is de hack die je hersenen vertelt dat je veilig bent, dus door te tappen op momenten van stress of angst kan je je zenuwstelsel kalmeren, het cortisol en de adrenaline verminderen en je weer veilig gaan voelen.

“Tapping vertelt de hersenen dat je veilig bent en schakelt de stressrespons in het lichaam uit.”

Terwijl we tappen of tikken op de acupunctuurpunten, en herhalen hoe we ons voelen, laten we de negatieve emotie los, waardoor we ons lichter voelen en de emotionele intensiteit zelf afneemt. Ik leer het aan cliënten hoe ze zelf de techniek kunnen gebruiken thuis, of we nemen een sessie op waarmee ze zelf thuis kunnen verder tappen op het thema.

Is tappen veilig?

Tappen is een veilige manier, er kan niks fout gebeuren. Het kan gemakkelijk en snel worden uitgeprobeerd, na 2 à 3 sessies moet men al een verschil voelen.

Werkt het effectief?

In de wetenschappelijke wereld is er enige discussie over hoe het tappen precies werkt, zoals vaak het geval is bij alternatieve vormen van therapie. EFT wordt nog steeds onderzocht, maar is gebruikt om mensen met angst en posttraumatische stressstoornis (PTSS) te behandelen. Sommige studies hebben aangetoond dat EFT meerdere fysiologische markers van gezondheid verbetert en het is evidence-based voor angst, depressie, fobieën en PTSS, gebaseerd op normen van de American Psychological Association. Meer over onderzoeken kan je onder de pagina vinden onder de titel Emotional Freedom Techniques
‘evidence-based practice’ 
vinden.

EFT is dus een effectief hulpmiddel

EFT of Tapping kan een nuttig hulpmiddel zijn om toe te voegen aan je welzijnskit – het is eenvoudig en makkelijk aan te leren. Het kan veel mensen helpen zich meer baas te voelen over hun geestelijke en lichamelijke gezondheid. Als je tapping wilt proberen kan je hier het basisrecept downloaden.

Het is goed om te onthouden dat hoe specifieker het tappen is voor jouw persoonlijke en individuele situatie, hoe effectiever het tappen zal zijn. Als je dus tapt met het basisrecept of met een video en je resoneert op dat moment niet met het onderwerp of thema, dan zul je geen baat voelen, dus kun je het beste gerichte sessie boeken, op maat van jouw probleem.

Wil je het zelf ervaren? Het enige wat ik vraag is ‘stel je gewoon open’, je hoeft het niet te geloven, je zal het ondervinden.