Durf jij je comfortzone te verlaten? - kristelvandamme

Durf jij je comfortzone te verlaten?

Wauw, jij durft! Krijg ik soms te horen.

Ik wou dat ik ook die stap durfde te zetten om te veranderen.
Meestal krijg ik alle praktische redenen opgesomd waarom men zelf de stap niet durft te zetten naar zelfstandig worden. Angst voor het onbekende, het vertrouwde loslaten is moeilijk. Mensen kiezen voor zekerheid, een zekere toekomst, ze voelen zich zeker en veilig, geen stress. Ook al is er geen uitdaging meer in de job, doe je  de dingen op automatische piloot. Het geeft je zekerheid en rust. Dit kan een loopbaananker van je zijn en dan zet je beter niet die stap, of het kan angst zijn die je weerhoudt om te gaan voor jouw zielsverlangen, en dan is het jammer dat je er niet zou voor gaan.

Uit je comfortzone stappen is iets wat je leven of job verrijkt.

Een nieuwe vaardigheid onder de knie krijgen, een nieuwe functie, een ander bedrijf of sector, opnieuw gaan studeren, zelfstandig worden of een avontuur ondernemen dat je een beetje beangstigt, dat is wat je helpt te groeien en gelukkig te zijn. Op alle gebieden.

Wat gebeurt er als er uit je comfortzone stapt

Als je uit je comfortzone stapt, weet je in het begin niet hoe en wat, maar uiteindelijk zal er een wereld voor je open gaan. Je daagt jezelf uit, je leert bij en je zelfvertrouwen groeit. Je gaat veel meer stralen. Je hebt meer energie.
Het hoeft geen avontuur op het randje van de dood te zijn. Het kan iets simpels zijn als naar een nieuwe plek reizen, een moeilijk gesprek aangaan,… Denk maar eens terug aan de meest betekenisvolle, wonderbaarlijke momenten in jouw leven. Waarschijnlijk heb je het al eens aangedurfd. Hoe heb je het toen aangepakt?Wat houdt je tegen om het nu opnieuw te doen?
Iets nieuws en ongewoons uitproberen brengt extra opwinding en emotie of soms angst. Deze hoogtepunten leveren ons een sterker gevoel van iets bereikt te hebben en van voldoening dan gewoon elke dag hetzelfde te doen.

Verandering is uiteraard vaak moeilijk en gaat ook gepaard met onaangename gevoelens.

Het is goed om je hiervan bewust te zijn en deze te herkennen. Het is echter tijdelijk, en wat je terugkrijgt, geeft dan weer des te meer energie. Kiezen voor enkel zekerheid is ook kiezen voor middelmatigheid. De uitdaging blijft te klein, waardoor flow uitblijft.
Dat kan een keuze zijn en dat mag ook een keuze zijn. Leer jezelf beter kennen, wordt bewust van jezelf. Kom uit je comfortzone en ontdek je talenten en dromen. Stel jezelf de vraag…
Ben ik echt tevreden? of gewoon comfortabel?
Onaangename gevoelens pakken we aan met emotional freedom techniques zodat jouw angst smelt en je de stap durft te zetten naar jouw zone of genius waar het gaat stromen.

Durf je niet alleen de stap te zetten, voel je nog iets dat je tegenhoudt?

Ik ondersteun jou via coaching en/of loopbaanbegeleiding* om samen de sprong te wagen naar jouw droom in jouw leven of jouw uitdaging in je carrière of job als werknemer of zelfstandige.
* loopbaancheques kunnen gebruikt worden