Hoe formuleer je voornemens zodat je deze volhoudt zonder jezelf uit te putten? - kristelvandamme

Hoe formuleer je voornemens zodat je deze volhoudt zonder jezelf uit te putten?

Misschien heb je eerst nog oude gewoontes die je overboord wilt gooien of is het al duidelijk wat je dit jaar wilt manifesteren?

Deze vijf stappen helpen je in elk geval om een overzicht te maken voor jezelf en actie te nemen.

Tip 1: Ontdek jouw beperkende overtuigingen

Eigenlijk begint elke vorm van verandering hiermee. Werken aan je beperkende overtuigingen maakt plaats voor wat je écht wilt aantrekken. Ze belemmeren jou om voornemens te formuleren en vooral vol te houden.
Negatieve gedachten die opkomen bij het formuleren van wat je graag wilt, zijn meestal beperkende overtuigingen/patronen. Bijvoorbeeld. Ik wil 3 keer per week gaan lopen. Negatieve gedachte: ‘Ja, als ik dat maar kan volhouden, loop nu al geen meter, dit lukt me nooit’. Meestal begint het met ‘ik ben te .. om…, ik moet… ik ben niet in staat om …, ik zal nooit…, ik heb niet.. Je bewust worden van deze uitvluchten (beperkingen) maakt dat je kan werken hieraan en alerter bent om ze te counteren. Zoek hulp als je het niet alleen kan.

Tip 2: Leg de lat niet te hoog

Ken jezelf. Je kan de ambitie hebben om op korte tijd records te verbreken in iets wat je voordien nooit deed. Zoek uitdagingen die dicht bij jezelf liggen of test er enkele uit wat je leuk vindt. Bijvoorbeeld kan je voornemen zijn om yoga te doen vanaf dit jaar, maar je weet nog niet of dit echt iets is wat bij je past. Er zijn trouwens veel soorten yogastijlen. Geef jezelf even de tijd om uit te vissen welke ontspanning bij jou past, ga op verkenning. Je kan ook niet in 1 dag alles veranderen, neem er 3 bijvoorbeeld, dit is al een goed begin.

Tips 3: Neem de tijd

Lukt het eens een keertje niet, wees niet boos op jezelf, maar herneem gewoon het voornemen en herbegin. Wees mild voor jezelf. Zie het als iets dat je wilt en niet dat moet. Leg jezelf niet teveel tijdsdruk op. Je kan de tijd nemen om goede gewoontes/voornemens op te bouwen of negatieve gewoontes af te bouwen. Niet alles hoeft in één keer. Doe het in stapjes. Bijvoorbeeld in de eerste maand 1x per week, na 3 maanden 2x per week, na 6 maanden 3x week, .. enz. Zo zal je kunnen opbouwen in jouw voornemen om te sporten, of om minder suiker te eten, wat je jezelf ook maar voorneemt om te doen. Neem een blad en maak kolommen 1 maand, 3 maanden, 6 maanden en 1 jaar. Noteer daar je acties voor je voornemen en deel het stapsgewijs op. Geleidelijk opbouwen zal duurzamer zijn en beter vol te houden.

Tip 4: Plan! Een doel zonder plan blijft een voornemen.

Neem verschillende thema’s en acties. Teken op een blad een cirkel. Maak een taartdiagram met thema’s waarin je jouw acties wilt formuleren. Bijvoorbeeld: werk, gezondheid, leren, relaties, woning,… kies zelf maar. Wees zo specifiek mogelijk wat je hierin wilt en zie het ruim. Bij relaties gaat het niet enkel om liefdesrelatie, maar ook relatie met kinderen, ouders, vrienden, familie.

Tip 5: Inspirerende vragen en dromen

Vragen zoals, ‘indien ik superrijk was…’, ‘waar zou ik spijt van hebben indien ik morgen sterf…’, ‘wat wou ik graag als kind…’, .. kunnen inspirerend zijn om voornemens en acties te formuleren.
Formuleer vanuit je diepste verlangen, vanuit je ziel, wat hoort bij jou en laat je niet misleiden door voornemens van anderen. Het vraagt moed om naar deze doelen te gaan maar je voelt aan dat dit is wat je te doen staat. Moeilijkheden onderweg overwin je omdat je weet waarom dit doel zo krachtig is.

Maak je dromen waar, gedachten, zijn krachten, en alles begint met een bewustwording en voornemen. Heb vertrouwen in jezelf & geloof!

Succes !

Liefs
Kristel