Cruciaal is de kracht van jouw immuumsysteem.

Een cruciale factor bij het wel of niet ziek worden is de kracht van jouw immuunsysteem. Hoge immuniteit betekent een lager risico op infectie. Stress en angst zorgen voor een verhoging van cortisol (stress hormoon) en een vermindering in aanmaak van immunoglobulinen (zorgen voor de weerstand tegen ziektes). Uiteraard zijn de adviezen van de overheid op ons sociaal leven noodzakelijk om de impact in de verspreiding te beperken. Net zoals voeding en leefstijl kan stress en angst een grote impact hebben op het optimaal reageren of verstoren van het immuunsysteem. Een goed werkend immuunsysteem dat geïnfecteerde cellen kan aanvallen en ook weer op tijd kan uitzetten, is cruciaal bij een infectie zoals het coronavirus.  

Wat kan je doen om jouw immuunsysteem te boosten bij stress en angst ?

Adem je stress weg en ontwikkel veerkracht met hartcoherentie

Dagelijks 3x 6 min. hartcoherent ademen zorgt ervoor dat je in balans blijft.
Hartcoherentie is een wetenschappelijke methode waarbij via een eenvoudige ademhalingstechniek het hartritme wordt beïnvloed zodat het hart en het brein met elkaar in balans worden gebracht. Het is bewezen dat via hartcoherentie jouw cortisol aanzienlijk daalt en dat de aanmaak van immunoglobulinen vermeerdert. Dit zijn antilichamen, onze slijmvliezen (mond, neus, sinussen, darm, enz.). Ze binden zich aan binnendringende virussen en bacteriën en markeren ze voor vernietiging. Positieve emoties verhogen de immunoglobuline niveaus, terwijl stress en angst ze verlagen. Positieve emoties en een hoog immunoglobuline worden geassocieerd met een verlaagd aantal luchtweginfecties.

Hartcoherentie werkt niet alleen als stress & angst reducerend techniek, maar werkt ook voor veel andere zaken, lees er meer over op www.karmo-zijn.be

Hartcoherentie is een training die ook via video-call makkelijk is aan te leren.

 

Emotional Freedom techniques

Emotional Freedom Techniques (EFT) is een behandelingstechniek die cognitieve therapie combineert met acupressuur. Acupressuur is een techniek afkomstig uit China, waarbij de energieën van het lichaam geregeld worden door het uitoefenen van druk op de meridiaan-punten (energiebanen) van het lichaam.  Het tikken op acupunctuurpunten zorgt voor een desensitisatie van de Amygdala in onze hersenen. De Amygdala speelt een hoofdrol in het detecteren van stressvolle situaties.

De angst voor het corona virus is begrijpbaar maar mag geen buitensporige vormen aannemen. Want chronische stress, die bij velen al langer aanwezig is, leidt tot cortisol resistentie, die op zijn beurt het immuunsysteem onderdrukt en ons net gevoeliger maakt om virussen te kunnen krijgen. Het is daarom van groot belang om tot rust komen. Door EFT toe te passen wordt de stressrespons letterlijk afgebouwd in ons lichaam.

EFT is niet alleen een stress en angst reducerende techniek, maar ook voor veel andere zaken helpt EFT. Lees er hier meer over : www.karmo-zijn.be

EFT kan ook via video-call of vanop een veilige afstand.

 

Andere tips die je dagelijks kan toepassen

  • Ga wandelen in de natuur want verbonden zijn met de natuur heeft een enorme positieve impact, het brengt rust.
  • yoga, meditatie, mindfullness hebben ook impact op ons stress systeem in positieve zin, kan je gemakkelijk alleen thuis praktiseren
  • Voeding : eet gevarieerd en voldoende verse groenten, vermijdt overmatig alcohol gebruik en suikers.
  • Vitamines : extra versterken met vitamine C en andere, laat ik over aan een voedingsspecialist of ga langs bij je apotheker.
  • Slaap : zorg voor een goed bioritme met voldoende rust en slaap. Ook hier kan hartcoherentie en EFT bijdragen tot het tot rust brengen van jouw brein zodat de slaapproblemen achterwege blijven.

Karmo-zijn blijft beschikbaar voor jou en biedt de optie om via telefoon, video-call of chat te werken.

Wil je meer info over voeding en beweging? Dan kan ik jou doorverwijzen naar partners waarmee ik samenwerk.
Neem gerust contact op als je nog vragen hebt.