CASE Emotional Freedom Techniques

Hoe spreekangst / podiumangst overwinnen ?

Probleemstelling

X heeft een directiefunctie en worstelt al jaren met spreekangst.

Spreekangst is volgens diverse onderzoeken de meest voorkomende angst: bijna 95% van de mensen heeft in lichtere of zwaardere mate moeite met het spreken voor een groep. Mensen met spreekangst kunnen wekenlang wakker liggen voor een toespraak van maar vijf minuten. Spreekangst kan veel lichamelijke verschijnselen veroorzaken, zoals trillen, zweten en hartkloppingen. Spreekangst komt niet alleen voor bij het spreken voor grote groepen mensen, maar ook bij bijvoorbeeld voorstelrondjes, vergaderingen, of verjaardagen. Bron: spreekangst.nl.

Vorige week stelde het directiecomité de vraag aan X om een speech te geven op het personeelsfeest, waar gemiddeld zo’n 400 werknemers aanwezig zullen zijn. X kan dit verzoek niet weigeren en voelt zich heel oncomfortabel bij de gedachte alleen al. Slapeloze nachten tikken weg en intussen komt het feest dichter en dichter….

Aanpak

Wanneer X me contacteert rest er slechts beperkte tijd voor het personeelsfeest eraan komt. Hierdoor kunnen we slechts één EFT-sessie inplannen. Deze EFT-sessie hebben we volledig gewijd aan het tikken op alle emoties en angsten die X koppelt aan de gedachte dat ze voor een publiek zal staan. Ik breng X gedurende deze EFT-sessie de belangrijkste principes van de EFT-basistechniek bij. Ik geef X een paar emotie-zinnetjes mee die ze kan gebruiken de komende dagen.

Wanneer je EFT toepast is het belangrijk om de emotie waarover je ontevreden bent zelf uit te spreken. Je concentreert je op een zin waarin op dat moment het emotionele probleem verwoord is. Dan wordt deze emotie opgelost.
Zulke emotie-zinnen kunnen zijn:

Ik heb angst voor :

  • Black-out
  • Ik ga rood worden
  • Ik ga niet durven kijken in het publiek
  • Ik ga stotteren
  • Ik ga beven
  • Mijn hart slaat sneller
  • Begin te zweten

Het mooie aan EFT is dat je het zelf kunt doen. Je kan op je eigen accupunctuurpunten tikken. Dat betekent ook dat X overal EFT kan toepassen: tijdens de pauze op het werk of gewoon thuis in de zetel.

Eindresultaat

De dag na het personeelsfeest heeft X me gemaild met een heel fiere boodschap : ze heeft vlotjes gespeecht en kreeg nadien verschillende complimenten. De dag voordien ervaarde X nog wel de spreekwoordelijke podiumvrees, maar eens op het podium, bleken alle nare fysieke reacties weg te zijn. Na het uitvoeren van de EFT-behandeling voelde X zich meer ontspannen en had ze een positievere kijk op haar prestaties.