Hoe ga jij om met stress, ziekte, verandering en andere mentale uitdagingen? Hoe veerkrachtig ben jij?

Door de komst van het coronavirus is de manier waarop we ons leven en werk organiseren volledig veranderd. Veel natuurlijke rustpunten in ons leven zijn we nu eventjes kwijt. En dan ga je sneller over je grenzen. Het resultaat: verminderde veerkracht en soms zelfs regelrechte uitputting.

Het is moeilijk om die rust en balans te vinden als je een ‘bezige bij’ bent en de neiging hebt om telkens over de grens te gaan om toch maar het gevoel te hebben dat je iets productiefs gedaan hebt in je dag. Zelfzorg is in principe alle dagen nodig. Balans vinden in alle domeinen:  fysiek, mentaal & emotioneel.

Wat is zelfzorg?

Zoals het woord al zegt : letterlijk ‘voor jezelf zorgen’. Met een volle agenda, een drukke job en een goed gevuld sociaal leven is dat immers niet zo gemakkelijk. Daarom is zelfzorg voor iedereen anders. Voor de ene houdt het in zijn nachtrust te verbeteren, rustpunten te vinden overdag, de andere probeert gezonder te eten of gaat sporten. Hoe dan ook komt zelfzorg altijd op hetzelfde neer: balans vinden in je leven en werk.

Zit jouw hoofd zo vol dat je begint te vergeten? Heb je het zo druk dat je je lichtgeraakt of ronduit opgebrand voelt? Werk dan dringend aan je mentale veerkracht met bijvoorbeeld hartcoherentie : via een eenvoudige ademhalingstechniek kan je met 2x 10 minuten per dag werken aan stressreductie en preventie burn-out.

Voor jezelf zorgen is niet altijd evident

Meestal gaan we over grenzen op het werk en thuis. Onbewuste strategieën werken ons tegen om pijn en afwijzing te vermijden. Deze hebben we ontwikkeld in onze kindertijd meestal. Enkele voorbeelden: perfectionisme, pleasen, vluchten, uitstellen, oordelen over jezelf, belemmerende overtuigingen,  blokkeren, maskers opzetten, overleven… Herkenbaar?

Het is gemakkelijk om zelfzorg uit te stellen – gemakkelijk, dat wil zeggen, totdat we ziek, overweldigd of uitgeput worden en plotseling niet meer de energie hebben om te zorgen voor de mensen die op ons rekenen. Dat is het moment waarop we ons realiseren dat we niet de nodige zelfzorg aan onszelf gegeven hebben.

Het hoeft niet altijd te bestaan ​​uit grootse dingen. Het zit hem in de routine van kleine, dagelijkse rituelen; bijvoorbeeld aan het begin en het einde van de dag een half uur voor jezelf nemen om te mediteren, een dagboek bij te houden of gewoon te zijn. Op het werk kan je een koffiepauze nemen in de voormiddag en namiddag om de benen te strekken, een babbeltje slaan met een collega, offline of online. Contact is belangrijk, eens ventileren en niet alles inslikken.

Wat je ook besluit, na het lezen van deze blog, voel eens hoe goed je scoort voor jezelf op verschillende domeinen, word je bewust en maak een kleine stap naar de start van een nieuwe gewoontes.

Enkele eenvoudige tips:

  • Wees mild voor jezelf en gun jezelf rust in je hoofd.
  • Start met een momentje voor jezelf (ademhalingsoefening, meditatie, yoga..) kies iets dat past bij jou en goed voelt
  • Eet gezond en drink voldoende water
  • Vraag hulp indien nodig in een lastige periode of bij ziekte
  • Maak tijd voor sociaal contact want dit maakt je gelukkiger en gezonder
  • Voorzie verzorg/verwen-momenten in je ochtend- en avondritueel (warm bad, sauna, huidverzorging,..)
  • Neem af en toe een pauze en rustmoment.  je brein even rust gunnen om een koffie of thee te drinken, een hapje frisse lucht buiten
  • Leer nee zeggen tegen een ander, om ja te zeggen tegen jezelf

Je wilt meer energie en vitaliteit? Minder stress? Beter slapen en minder moe zijn? Meer emotionele balans? Wil je een job die in lijn ligt met je verlangens?

Een nieuwe weg bewandel je stap voor stap.